Route van de Lysevegen

De Lysevegen is een in totaal 29 kilometer lange weg bij de Lysefjord (➚). Het eindigt in het dorpje Lysebotn, wat tevens het uiterste puntje van de Lysefjord is. Het beroemdste gedeelte van de weg is slechts ongeveer 6 kilometer lang, namelijk het deel waarin de weg van 640 meter boven zeeniveau afdaalt naar het dal waar het dorp Lysebotn ligt.
 

Haarspeldbochten

De Lysevegen, ook bekend onder de namen Lyse Road of Lyseveien, staat wereldwijd bekend om de haarspeldbochten. De Trollstigen (➚) is nog bekender en heeft 11 haarspeldbochten. Vergeleken met de Lysevegen is dat slechts een ‘kleine weg’, want de Lysevegen telt in totaal 27 haarspeldbochten. In ongeveer 6 kilometer, 27 haarspeldbochten en een tunnel daal je af naar het dal.
 

ReizenReizen

 

Tunnel

De tunnels in Noorwegen zijn vaak prachtig. De meeste tunnels zijn gerealiseerd door rotswanden, waarbij de bouwers de wand zichtbaar hebben geladen. Je rijdt dwars door een berg en dat is zichtbaar ook! Ook in de Lysetunnelen, de tunnel in de Lysevegen, is de rotswand zichtbaar.

De rotswand is niet wat de tunnel zo bijzonder maakt, dat is namelijk dat één van de haarspeldbochten in de tunnel is. In de tunnel maak je een bocht van 340 graden. De weg in de tunnel is niet zo breed als andere wegen in Noorwegen, je zal soms aan de kant moeten voor tegemoetkomend verkeer. Hier zijn diverse passeerplaatsen voor gerealiseerd.


 

Stopplekken onderweg

Als je over de Lysevegen rijdt zie je niet alleen veel haarspeldbochten, maar is er ook een prachtig uitzicht. Om even van dit uitzicht te kunnen genieten zijn er enkele stopplekken langs de weg gemaakt. Hier kan je even stoppen om de omgeving te bewonderen.

In de Lysetunnelen zijn er ook stopplekken, deze zijn echter bedoelt als plek om uit te wijken voor tegemoetkomend verkeer. Het is niet de bedoeling om hier de auto te parkeren om bijvoorbeeld uit te rusten.
 

 

Let op wandelaars en fietsers

De Lysevegen is niet alleen een populaire autoroute, maar ook erg bekend onder fietsliefhebbers. Houd op de weg rekening met mogelijke fietsers op de route. Ook kan het voorkomen dat er wandelaars op de weg lopen, laat je daarom niet al te veel afleiden door het prachtige uitzicht.
 

Dicht tijdens de wintermaanden

Vanwege de vele sneeuwval in de wintermaanden is de Lysevegen niet het hele jaar geopend. De weg is vanaf ongeveer mei tot eind oktober open, dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens de wintermaanden is Lysebotn alleen bereikbaar per veerboot.