Over de toeristische route Lysevegen

De toeristische route Lysevegen, ook wel de Lyse Road of Lyseveien genoemd, is een bergweg naar het Noorse dorp Lysebotn. De bergweg staat bekend om de vele haarspeldbochten en is gelegen is de beroemde Lysefjord (➚). De Lysefjord staat onder andere bekend om de Kjeragbolten en Preikestolen (➚).
 

Ligging van de Lysevegen

De Lysevegen is gelegen in de Noorse gemeente Forsand, gelegen in de provincie Rogaland. De Fv500, zoals de weg heet op wegenkaarten, verbindt het dorp Lysebotn met de top van de berg Kjerag en de gemeente Sirdal.

Vanuit Lysebotn rijd je eerst door de 1,1 kilometer lange Lysetunnelen, om vervolgens de berg te beklimmen. De ongeveer 6 kilometer lange weg brengt je naar 640 meter boven zeeniveau. Hier ligt een restaurant en tevens het startpunt om naar de Kjeragbolten te wandelen. Dit is echter niet het hoogste punt van de Lysevegen, deze ligt bij het meer Andersvatn. Dit punt ligt 950 meter boven zeeniveau.

De Trollstigen is met de vele haarspeldbochten wereldwijd bekender dan de Lysevegen, maar staat qua formaat toch echt in de schaduw. Waar de Trollstigen (➚) ‘slechts’ 11 haarspeldbochten heeft, telt de Lysevegen in totaal 27 haarspeldbochten.
 

 

ReizenReizen

 

Aanleg van de toeristische route Lysevegen

Het dorp Lysebotn was voorheen uitsluitend per veerboot bereikbaar. Dit veranderde door de aanleg van de Lysevegen, echter werd de weg niet voor het dorp aangelegd. De weg werd aangelegd voor de bouw van de Tjodan Hydroelectric Power Station. De waterkrachtcentrale verzamelt voor de opwekking van energie water uit zes waterstromen op bergplateau Tjodanvassdraget.

De aanleg van de Lysevegen werd in 1984 voltooid, waarna het als weg voor het werkverkeer kon worden gebruikt. Na de bouw van de waterkrachtcentrale in 1985 is de weg opengebleven voor het verkeer.
 

Fietsen op de Lysevegen

De toeristische route Lysevegen is niet alleen geliefd bij automobilisten, maar ook bij fietsers. De weg is met de beklimming/afdaling en de 27 haarspeldbochten een geweldige ervaring en uitdaging. De route is zelfs onderdeel van de National Biking Route 2. Het is dan ook toegestaan om de fietsen op de weg, wel is het belangrijk om goed te letten op het andere verkeer. Het wordt aangeraden om buiten het hoogseizoen over de Lysevegen te fietsen, omdat er dan minder verkeer is.

De Lysefjord bij Lysebotn is tevens erg populair bij basejumpers. Zij springen vaak vanaf de berg Kjeraf naar beneden de Lysefjord in.
 

 

Dicht in de wintermaanden

De toeristische route Lysevegen staat bekend om de 27 haarspeldbochten en Noorwegen staat bekend om de sneeuwval in de winter. Deze twee factoren werken niet goed samen en daarom is de Lysevegen in de wintermaanden gesloten. Er valt in de winter een dik pak sneeuw, waardoor de weg niet meer begaanbaar is. Ook als deze sneeuwvrij zou worden gemaakt, is deze in de winter te gevaarlijk vanwege de weersomstandigheden.

De weg is open vanaf ongeveer mei tot eind oktober, dit is afhankelijk van de sneeuwval. In de wintermaanden is Lysebotn uitsluitend bereikbaar met de veerboot. Er varen veerboten vanuit Songesand en Forsand naar het dorp. De veerboot vanuit Forsand vaart door de gehele Lysefjord, waarmee je direct vanaf het water een prachtig zicht hebt op de beroemde fjord.