Omgeving van de Lysevegen

De Lysevegen is gelegen in de beroemde Lysefjord, wat ook direct betekent dat er verschillende bezienswaardigheden in de omgeving zijn. Wij hebben een aantal grote bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.
 

Lysebotn

Als je over de Lysevegen rijdt, kom je vanzelf in het dorp Lysebotn terecht. Het dorp telt slechts een tiental permanente bewoners, maar een veelvoud aan arbeiders voor de energiecentrales en uiteraard veel toeristen. Jaarlijks komen er ongeveer 100.000 toeristen in en bij het dorp.

Vanuit het dorp kan je een veerboot nemen naar Songesand of Forsand. Op deze manier kan je niet alleen je weg vervolgen, maar ook genieten van het uitzicht.
 

ReizenReizen

 

Kjerag en Kjeragbolten

Waar Lysebotn aan de onderaan de Lysevegen ligt, ligt de start van de wandeling naar de berg Kjerag aan de top van de 27 haarspeldbochten. De berg staat bekend voor de mooie wandelroute met prachtig uitzicht over de Lysefjord. En uiteraard ook op de hangende rots Kjeragbolten (➚), die ook bekend is als fotolocatie.
 

Lysefjord

De Lysefjord (➚) is wereldberoemd vanwege de vele bezienswaardigheden. Als je toch in de buurt bent, is het handig om vooraf op een rij te zetten wat je allemaal wil bezoeken en wil zien. Een aanrader is om vanuit Lysebotn de veerboot naar Forsand te nemen. Onderweg vaar je door de gehele Lysefjord en heb je vanaf het water een prachtig uitzicht.
 

Preikestolen

De Preikestolen (➚) is een beroemde rotsformatie dat uitsteekt over de Lysefjord. Het is één van de bekendste en meest gefotografeerde rotsen van het land. Jaarlijkse bezoeken honderdduizenden wandelaars de rots.
 

 

De route Ryfylke

Vlakbij Forsand ligt de start van de toeristische route Ryfylke (➚). Dit is 1 van de 18 National Scenic Routes, oftewel mooiste routes van het land. Het is één van de langste National Scenic Routes en garandeert onderweg over de 260 kilometer lange weg de mooiste uitzichten.

De route loopt van Oanes bij de Lysejord naar Hårå. Onderweg kom je ook langs Allmannajuvet, een tentoonstelling over de mijnen daar. De mijnen waren van 1881 tot 1899 in gebruik, wat zorgde voor een grote grooi van het dorp. Tevens is er bij Allmannajuvet ook een restaurant gelegen.